Gaia

I lyset af den verserende planetariske krise – klimamæssigt og økologisk, men også politisk og socialt – tematiserer titlerne i GAIA-serien menneskets forhold til naturen og andre arter. Hvordan interagerer vi med vores omgivelser? Er det overhovedet muligt at leve og overleve i en ny, radikalt forandret økologi, og hvilke fællesskaber og samfund er mulige i en radikalt transformeret verden?

Kommende titler: Stanislaw Lem: Solaris, Hanns Cibulka: Havtorntid, J.A. Baker: Vandrefalken, Arthur C. Clarke: Rendevouz med Rama & Maurice Maeterlinck: Blomsternes intelligens


Shepherd

Det levende bjerg

Nan Shepherd

Oversat af Kirstine Ersbøll Meyhoff og Eva V. Ersbøll

I Det levende bjerg beskriver Nan Shepherd sine ture i Cairngorm-bjergene i Skotland. Her møder hun en verden, der på en gang er betagende smuk og chokerende brutal. Hendes intense, poetiske prosa registrerer og udforsker klipper, floder, skabninger og skjulte aspekter af dette bemærkelsesværdige landskab. Shepherd tilbragte et helt liv på jagt efter Cairngorms 'egentlige natur'; hendes søgen førte hende til at skrive denne klassiske meditation om bjergenes storslåethed og om vores forestillings­verdens forhold til den vilde verden omkring os.

Den skotske forfatterinde Anna (Nan) Shepherd blev født i Aberdeen i 1893, hvor hun også døde i 1981. Hendes omdømme som forfatter skyldes især de tre romaner The Quarry Wood (1928), The Weatherhouse (1930) og A Pass in the Grampians (1933). Hun var levende optaget af natur og brugte en stor del af sit liv på at vandre i de skotske bjerge, især området vest for Aberdeen og Cairngorm-bjergene. I dag huskes hun først og fremmest for Det levende bjerg, der blev skrevet under 2. Verdenskrig og først udgivet i 1977.

Med forord af Robert Macfarlane

160 sider, 225 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Børnene-på-Dune_forside

Børnene på Dune

Frank Herbert


Den tredje bog i Frank Herberts storslåede science-fiction-serie. Kejserens børn, tvillingerne Leto og Ghanima, har overnaturlige kræfter og rummer alle tidligere generationers erfaringer. De trues under magtkampen på Klit, som er begyndt at grønnes. Leto og Ghanima forsøger at erobre magten og skabe fred på Klit, efter at de har været udsat for et mislykket attentat.

650 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Dune2

Profeten på Dune

Frank Herbert


Oversat af Niels Søndergaard

Profeten på Dune er opfølgeren til Frank Herberts episke science fiction-klassiker Dune.

I Profeten på Dune fortsættes historien om Paul Atreides, bedre kendt og frygtet som Muad'Dib. Som kejser over universet besidder han mere magt, end et enkelt menneske nogensinde var tiltænkt. Tilbedt som et religiøst ikon af fremenerne på ørkenplaneten Arrakis står Paul over for truslen fra de fjender, han selv fordrev, da han overtog tronen – og en sammensværgelse, der blev til inden for hans egne rækker. Og da hans fjenders komplot begynder at få Huset Atreides til at smuldre, trues hans elsker, Chani, og dermed den ufødte arving til hans families dynasti.

295 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Dune

Dune

Frank Herbert

Oversat af Niels Søndergaard

Før Game of Thrones, Hunger Games, Tjenerindens fortælling og Star Wars var der Dune. Frank Herberts stort anlagte geopolitiske saga om naturressourcer, menneskets potentiale og kampen mod imperialisme er blandt alle tiders mest berømte science fiction-værker og genudgives nu på dansk.

Melange eller 'krydderiet' er det mest værdi­fulde og mest eftertragtede element i universet. Et stof, der blandt meget andet kan forlænge menneskets levetid og mulig­gøre interstellare rejser. Og det findes kun på en planet: den ugæstfri ørkenverden Arrakis – også kaldet Dune. Den, der kon­trollere krydderiet, kontrollerer univer­set. Da Kejseren overdrager forvaltningen af Arrakis fra Huset Harkonnen til Huset Atreides, udbryder et spil på liv og død om det galaktiske herredømme og universets fremtid. I midten af kampen står Paul Atreides, arving til Atreides-tronen, og hans familie, der skal navigere blandt venner og fjender for at overleve. Efter et attentat mod tronen tvinges Paul ud i ørkenen, hvor han reddes af en gruppe frimenere, Arrakis oprindelige beboere, som han bliver leder for i kampen mod overmagten.

800 sider, 299 kr.

Køb bogen hos Gads forlag


Den druknede verden

Verden under vand

J.G. Ballard

Oversat af Niels Erik Wille

Den druknede verden foregår på vores egen jord i den nære fremtid, på et tidspunkt hvor ekstreme klimaforandringer har forvandlet det meste af jordkloden til en tropisk sump. Mennesket er fortrængt til de arktiske egne i nord og syd, og byerne ligger under vand. Men nogle enkelte er blevet tilbage. Draget af solen og det nye klimas eksplosive vegetation er de i gang med at undersøge og tilpasse sig en ny økologi, der fører dem tilbage i tiden mod en anden bevidstheds­tilstand og en ny samhørighed med naturen.

J.G. Ballards si-fi-klassiker foregriber de aktuelle planetariske forandringer og giver et uafrysteligt billede af verden efter katastrofen.Med efterord af Jacob Lillemose og Karsten Wind Meyhoff 230 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag


Skimmelrytteren

Skimmelrytteren

Theodor Storm

Oversat af Peer Sibast

Den lille, men vægtige, roman handler om digebyggeren Haike Hauens kamp mod naturen, med ham selv og med det omgivende samfund ved marsklandet i Sydslesvig, der lever i en evig angst for at blive opslugt af havet. En kamp mellem naturens mytologiske kraft og det rationelle menneskes forsøg på at bekæmpe den. Thomas Mann kaldte Theodor Storm "en mester". Nu genudgives hans hovedværk Skimmelrytteren, der samtidig er en klassiker i den tyske litteraturhistorie, på dansk. Bogen regnes til den tyske realisme, men har fået fornyet aktualitet i kraft af sin skildring af menneskets naturforhold og kamp mod stigende vandmasser.

Theodor Storm levede 1817–1888 i Nordtyskland. Født i Husum, hvor han også senere vendte tilbage som advokat og forfatter.Med forord af Andreas Harbsmeier

Ca. 160 sider, 249 kr.

Køb bogen hos Gads Forlag


Vandrefalken

Vandrefalken

J.A. Baker

Oversat af Andreas Harbsmeier

Vandrefalken er et hovedværk i det 20. århundredes naturlitteratur. Første gang udgivet i 1967, højt skattet og pris­belønnet, men aldrig tidligere oversat til dansk. Bogen finder sted på de flade marsker ved kysten af Essex, hvor J.A. Baker brugte en lang vinter på at observere og skrive om de tilflyvende gæster fra nord: Vandrefalken. Bogen er en tidsløs klassiker, der taler ind samtidens store spørgsmål om menneskets naturforhold, klima-diskussionen, der rækker langt ud over interessen for fugle.

Bogen er forsynet med et originalt forord af filminstruktøren Werner Herzog for hvem Vandrefalken står som den ultimative bog overhovedet.

John Alec Baker, 1926–1986. Født i Essex i England. Man ved ikke alverden om denne Baker, der var bibliotekar i Essex. Han udgav kun to bøger, mens han levede, men er blevet en kultforfatter pga. Vandrefalken.

Med efterord af Robert Macfarlane

Ca. 250 sider, 299 kr.

Udkommer i 2022


Havtorntid

Hanns Cibulka

Oversat af Christian Lundager

Da forfatteren Hanns Cibulka første gang rejste til Hiddensee ved den tyske nordkyst i begyndelsen af 1960'erne, var øen fremmed for ham. For ham, der voksede op i en lille by i bjergene og som krigsfange på Sicilien, havde lært det historiske, solbeskinnede syd at kende, virkede det nordtyske landskab klodset og stumt. Men snart kan han ikke længere undslippe dette stykke natur og begynder at oversætte det til tekst i sine tætte dagbogsnotater. Det er en form for poetiske landmåling af en sommer ved havet. Også geologiske og fysiske perspektiver finder deres plads i denne fornemme tyske variant af nature writing. Her mødes overvejelser om natur og kunst med kritik af civilisation og teknologi og en erkendelse af vigtigheden af, at denne natur skal bevares. Som flere andre af de aktuelle titler i Gaia-serien foregriber Cibulka med sin blanding af essayisme, personlig beretning og fokus på naturen populære værker som åleevangeliet, Havbogen og H for Høg.

Hanns Cibulka (1920-2004) var en af de vigtigste forfattere i DDR. I centrum af hans dagbøger står naturbeskrivelser fra både sydlige og nordlige landskaber og dermed den presserende advarsel om miljøforringelse. Indtil sin død i 2004 boede forfatteren, også kendt for sine digte, i Gotha, hvor han ledede Heinrich Heine-biblioteket i over tredive år. Ud over adskillige digtsamlinger udgav han hovedsageligt dagbogsprosa.

Med forord af Christian Lundager og Andreas Harbsmeier.

Ca. 150 sider, 250 kr.


Udkommer i september 2022